Thanassis Kontopanos

7 Οκτ 20211 λεπτά

Αντιγριπικός και Aντι-COVID19 Εμβολιασμός στην Κύηση

Κατά την προσεχή περίοδο αναμένεται η εμφάνιση της εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται να συνυπάρξει με την πανδημία COVID-19 λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης εάν μολυνθούν από τον ιό της γρίπης ή τον SARS-Cov-2. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζεται δυσμενώς το περιγεννητικό αποτέλεσμα.

  • Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες Νο 32 και Νο 57 της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) συστήνονται οι εμβολιασμοί έναντι της εποχικής γρίπης και της COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι εν λόγω εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης(1,2).

  • Η ΕΜΓΕ συστήνει μεσοδιάστημα 14 ημερών μεταξύ των δύο εμβολιασμών ενώ το CDC (Centers for Disease Control and Prevention - USA) επισημαίνει ότι οι δύο εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία(2,3). Η επισήμανση αυτή του CDC τεκμηριώθηκε από τη μελέτη ComFluCov(4).

  • Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από COVID-19 ή άλλους κοροναϊούς(3).

Θανάσης Κοντοπάνος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. ΕΜΓΕ. Ανοσοποίηση κατά την κύηση. Κατευθυντήρια οδηγία Νο 32. Απρίλιος 2020 View more

  2. ΕΜΓΕ. Ανοσοποίηση έναντι SARS-Cov-2 κατά την κύηση. Κατευθυντήρια οδηγία Νο 57. Μάιος 2021 View more

  3. CDC. Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2021-2022 Season View more

  4. Wise J. Vaccinating against covid and flu at same time is safe, study shows. 2021 View more

    1590
    0