top of page

Αντιγριπικός και Aντι-COVID19 Εμβολιασμός στην Κύηση


Κατά την προσεχή περίοδο αναμένεται η εμφάνιση της εποχικής γρίπης, η οποία αναμένεται να συνυπάρξει με την πανδημία COVID-19 λόγω των υφιστάμενων συνθηκών.

Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα βαριάς νόσησης εάν μολυνθούν από τον ιό της γρίπης ή τον SARS-Cov-2. Και στις δύο περιπτώσεις επηρεάζεται δυσμενώς το περιγεννητικό αποτέλεσμα.


  • Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες Νο 32 και Νο 57 της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) συστήνονται οι εμβολιασμοί έναντι της εποχικής γρίπης και της COVID-19 κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι εν λόγω εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν σε οποιοδήποτε τρίμηνο της κύησης(1,2).


  • Η ΕΜΓΕ συστήνει μεσοδιάστημα 14 ημερών μεταξύ των δύο εμβολιασμών ενώ το CDC (Centers for Disease Control and Prevention - USA) επισημαίνει ότι οι δύο εμβολιασμοί μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία(2,3). Η επισήμανση αυτή του CDC τεκμηριώθηκε από τη μελέτη ComFluCov(4).


  • Επιπλέον, σύμφωνα με το CDC, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από COVID-19 ή άλλους κοροναϊούς(3).


Θανάσης Κοντοπάνος

Μαιευτήρας-Γυναικολόγος


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. ΕΜΓΕ. Ανοσοποίηση κατά την κύηση. Κατευθυντήρια οδηγία Νο 32. Απρίλιος 2020 View more

  2. ΕΜΓΕ. Ανοσοποίηση έναντι SARS-Cov-2 κατά την κύηση. Κατευθυντήρια οδηγία Νο 57. Μάιος 2021 View more

  3. CDC. Frequently Asked Influenza (Flu) Questions: 2021-2022 Season View more

  4. Wise J. Vaccinating against covid and flu at same time is safe, study shows. 2021 View more

158 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page