top of page
Εικόνα συγγραφέαThanassis Kontopanos

Η Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας στον 21ο αιώνα

Έγινε ενημέρωση: 15 Φεβ 2020

Το 1928 ο Γεώργιος Παπανικολάου ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να προβλεφθεί με κυτταρολογική εξέταση του κολποτραχηλικού επιχρίσματος (Test Pap). Η μέθοδος αρχικά αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την ιατρική κοινότητα αλλά με το πέρασμα στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα καθιερώθηκε -πρώτα στις ΗΠΑ και ακολούθως στον υπόλοιπο κόσμο- ως η αποτελεσματικότερη μέθοδος πρόληψης του τραχηλικού καρκίνου. Παρά τα μειονεκτήματα της μεθόδου, οι θάνατοι από τον τραχηλικό καρκίνο ελαττώθηκαν έως και 80% παγκοσμίως έως τα τέλη του 20ου αιώνα. Έως σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική βελτίωση στην κυτταρολογική εξέταση του τραχήλου με εξαίρεση, ίσως, την ανάπτυξη της κυτταρολογίας υγρής φάσεως (Thin Prep Pap test).

Ο 21ος αιώνας, με την αλματώδη ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας, ανέδειξε νέες διαγνωστικές εξετάσεις και αρκετούς βιοδείκτες, που υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των θανάτων από τραχηλικό καρκίνο. Σήμερα, ενώ οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, είμαστε σε θέση να ψελλίσουμε: το TEST PAP γέρασε! Στη νέα εποχή, άλλες μέθοδοι θα το αντικαταστήσουν. Σε μελέτη, που ανακοινώθηκε το 2015(1), το Thin Prep Pap Test αξιολογήθηκε ως η αποτελεσματικότερη προληπτική εξέταση για την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου. Η μελέτη δεν συμπεριέλαβε καθόλου το "γηρασμένο" συμβατικό Test Pap. Επιπλέον το HPV DNA TEST κατέλαβε την 5η θέση ενώ το mRNA HPV TEST (που αναδεικνύει την ενεργότητα του ιού HPV) κατέλαβε τη 2η θέση.

Ο συνδυασμός του Thin Prep Test Pap, του mRNA HPV TEST και της κολποσκόπησης (που έχει υψηλή ευαισθησία αλλά χαμηλή ειδικότητα - αν και η ειδικότητα βελτιώθηκε σημαντικά με τη DySIS κολποσκόπηση) φαίνεται να μην αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο στην ανάπτυξη του τραχηλικού καρκίνου.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που εφαρμόζεται από τις αρχές του αιώνα μας,περιορίζει πρωτογενώς την εμφάνιση του εν λόγω καρκίνου.

Το μέλλον διαγράφεται τόσο ασφαλές όσο και συναρπαστικό.

-------------------------------------------------------

(1) Bountris, P., Tsirmpas, C., Haritou, M., Pouliakis, A., Kouris, I., Karakitsos, P., & Koutsouris, D. (2015, November). An ensemble feature ranking framework for the assessment of the efficacy of cervical cancer detection tests and human papillomavirus genotypes in the detection of high-grade cervical intraepithelial neoplasia and cervical carcinoma. In Bioinformatics and Bioengineering (BIBE), 2015 IEEE 15th International Conference on (pp. 1-5). IEEE.

Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962)

83 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


bottom of page