Το test-Pap, για την ώρα, αποτελεί τον πυλώνα της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αν και το HPV DNA test έχει ήδη τροποποιήσει αρκετά τον τρόπο με τον οποίο η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να προστατέψει το γυναικείο πληθυσμό.
Σύμφωνα με την κατευθυντήρια οδηγία Νο 49 της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολόγικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ), οι προληπτικοί έλεγχοι έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιούνται εντός κυήσεως με χρήση του test-Pap και του HPV DNA test (κυρίως σε έγκυες μεγαλύτερες των 35 ετών. Επί ενδείξεων, η κολποσκόπηση αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο ενώ η βιοψία τραχήλου εφαρμόζεται μόνο επί υποψίας διηθητικού καρκίνου.
Η HPV λοίμωξη του τραχήλου και η δυσπλασία του τραχήλου δεν αποτελούν ένδειξη καισαρικής τομής αφού φαίνεται ότι η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης του ιού στο νεογνό δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ του κολπικού τοκετού και της καισαρικής τομής. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες με δυσπλασία τραχήλου πρέπει να ενθαρρύνονται να επιλέξουν τον κολπικό τοκετό. Ένδειξη καισαρικής τομής αποτελούν μόνο τα ευμεγέθη κονδυλώματα, που μπορούν να αποφράξουν το γεννητικό σωλήνα και ο επιβεβαιωμένος καρκίνος του τραχήλου.
Εάν διαγνωστούν σοβαρές ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας ή διηθητικός καρκίνος, το ογκολογικό συμβούλιο με συμμετοχή γυναικολόγου-ογκολόγου κρίνεται απαραίτητο.
Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της κύησης προτείνεται να βασίζεται στον παρακάτω αλγόριθμο, που προέκυψε από την κατευθυντήρια οδηγία Νο 49 της ΕΜΓΕ.
Θανάσης Κοντοπάνος | Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Πιστοποιημένος στην κολποσκόπηση (HSCCP)
MSc στην Εμβρυομητρική Ιατρική (Α.Π.Θ.)
Comments