top of page

HPV Λοίμωξη και Προωρότητα



Σύμφωνα με μία πρόσφατα δημοσιευμένη μετα-ανάλυση (05/02/2020) στο The Journal of Infectious Diseases, η HPV λοίμωξη των γεννητικών οργάνων συσχετίζεται με την προωρότητα(1). Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι έγκυες, που είχαν προσβληθεί από HPV είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ενώ η πιθανότητα να προκύψει σε αυτές πρόωρη ρήξη εμβρυϊκών υμένων ήταν 2 φορές μεγαλύτερη.


Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της HPV λοίμωξης, υπογραμμίζεται το σημαντικό όφελος, που έχει ο γυναικείος πληθυσμός από την καθιέρωση του αντι-HPV εμβολιασμού και τη χρήση του προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή.


Συμπερασματικά, ο αντι-HPV εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο από τους καρκίνους, που συσχετίζονται με τον HPV (π.χ. καρκίνος του τραχήλου της μήτρας), αλλά θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της συχνότητας των πρόωρων τοκετών, οι οποίοι διαχρονικά συνιστούν, ίσως, το μεγαλύτερο πρόβλημα της μαιευτικής και της νεογνολογίας.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ:

  1. Niyibizi J, Zanré N, Mayrand MH, Trottier H. Association between maternal Human Papillomavirus infection and adverse pregnancy outcomes: systematic review and meta-analysis. The Journal of Infectious Diseases. 2020 Feb 5.


92 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page