Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι Κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με συρροή περιστατικών πνευμονίας αγνώστου αιτιολογίας (επιδημία), που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της Κίνας. Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο της επιδημίας. Ο νέος ιός πήρε το προσωρινό όνομα 2019-nCoV και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών. Στην οικογένεια αυτή ανήκουν ιοί, που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα, αλλά και άλλοι που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, όπως οι ιοί SARS-CoV και MERS-CoV. Μέχρι στιγμής, η θνητότητα επί λοίμωξης από τον κοροναϊό 2019-nCoV υπολογίζεται περίπου 2%. Περιστατικά λοίμωξης από τον κοροναϊό 2019-nCoV έχουν καταγραφεί κυρίως στην Κίνα και άλλες χώρες στην Ασία, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη και στη Β.Αμερική (1).
Ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες έως αυτή τη στιγμή σχετικά με τη λοίμωξη από κοροναϊό 19-nCoV κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε δύο δημοσιευμένες αναφορές, στις οποίες συμπεριλήφθηκαν 18 έγκυες ύποπτες ή τεκμηριωμένα πάσχουσες από πνευμονία οφειλόμενη στον κοροναϊό 19-nCoV, δεν καταγράφηκε κάποια εργαστηριακή ένδειξη μετάδοσης του ιού στα νεογνά (2,3). Εν τω μεταξύ, δύο τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεογνικής λοίμωξης έχουν καταγραφεί (4). Στην πρώτη περίπτωση, η διάγνωση ετέθη τη 17η ημέρα της ζωής μετά από στενή επαφή του νεογνού με τη μητέρα του και μία σύμβουλο μητρότητας, οι οποίες αμφότερες είχαν μολυνθεί από τον ιό. Στη δεύτερη περίπτωση, η διάγνωση ετέθη 36 ώρες μετά τη γέννηση αλλά η πηγή και ο χρόνος της μετάδοσης του ιού δεν ήταν σαφείς.
Η πρόληψη, η εκτίμηση, η διάγνωση και η θεραπεία της εγκύου, που είναι ύποπτη λοίμωξης από 19-nCoV πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνη στο μη εγκύμονα πληθυσμό. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι έγκυες με άλλες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού (γρίπη, SARS, MERS κ.λπ.) φαίνεται ότι είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση θορυβώδους κλινικής εικόνας.
Γενικά μέτρα πρόληψης και οδηγίες ατομικής υγιεινής (σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας):
Παραμονή κατ’ οίκον του ατόμου, που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι εφικτό, με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (βήχας, πταρμός)
Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας (πάντα με τη χρωματιστή πλευρά προς τα έξω) σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού ή σε περίπτωση φροντίδας ασθενούς με λοίμωξη αναπνευστικού.
Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (μολύβια, μαχαιροπήρουνα κ.λπ.).
Σε βήχα ή πταρμό, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου σε κάδο απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για 20 sec τουλάχιστον πριν τη λήψη τροφής και μετά τη χρήση της τουαλέτας καθώς και επιμελές στέγνωμα των χεριών (ιδανικά με χειροπετσέτες μιας χρήσεως).
Εναλλακτικά, το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αντικατασταθεί με καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (με συγκέντρωση αλκοόλης τουλάχιστον 60%).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Schwartz DA, Graham AL. Potential Maternal and Infant Outcomes from (Wuhan) Coronavirus 2019-nCoV Infecting Pregnant Women: Lessons from SARS, MERS, and Other Human Coronavirus Infections. Viruses. 2020 Feb;12(2):194.
Chen H, Guo J, Wang C, et al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. Lancet. 2020; (Published online February 12, 2020 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3)
Zhu H, Wang L, Fang C, et al. Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV. Transl Pediatr. 2020; (Published online February 10, 2020 http://dx.doi.org/10.21037/tp.2020.02.06)
Qiao J. What are the risks of COVID-19 infection in pregnant women? Lancet. 2020; (Published online February 12, 2020 https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30365-2)
コメント